Churp Churp

Leave a Trace

Friday, July 29, 2011

What did you do when..

something happen not the way/not the time you want it to be...
aku trima je la beb..nk wat cmne dah nk jadi cmtu..dah ditentukan dah xde rezeki..huhu

you hate someone so much until you can't even look at him/her... 
uiisshh..xdak la..xpernah plak aku benci org smpai xleh nk jmpa dia langsung..bnci org pun jarang..haha..tpi kalau la nnti ada kan,aku rasa aku elak je la jmpe dia or pandang dia =p
you want to eat/drink something but you just CAN'T...
tahan je la..ape susah beb..hehehe
you want to have/buy something but your husband/wife doesn't allowed you...
owh..aku xde isteri lagi la..nnti2 kot..tpi kan,kalo ye pun,aku nk aku beli jer..xkan isteri aku nk marah..guna duit aku je pun..pndai2 la aku jimat xD

you were given a task that you don't like...
hoho..buat je la..awal2 slalu memang xsuka,tpi bila da mula buat,rasa tnggungjwb nk abeskan task tu akan datang jgak xD

there's nothing you can do...
tido ler..ape lagi..

you feel helpless...
aku cube2 la mntk pndapat mmber2 aku..kdang2 bleh pakai,kadang2 hancus jgakk..hehe..dah kalo hancus sgt,pasrah je la =p

you miss/love someone so much until you can't explain how much it is...
aku bgitaw je la..tu pun kalo aku brani gtaw la..bab nk explain2 tuh,biar la dia sendiri paham n nilai kan..aku cakap bnyak2 pun nnti jdi cm mlampau2 plak kn..xcye la plak nnti..huhuhu

so,akhirnya terupdate jgak blog aku lepas kak aku tag aku..hehe..actually aku baru lepas training PALAPES sebulan aritu =p

hmm..aku xnk tag sape2 bleh?haha..malaz.. XD

Thursday, May 26, 2011

Day 30 - A pHoToGraPh oF YouRseLf ToDaY + tHRee GooD tHinGs tHat haVe haPPeneD iN tHe paSt 30 daYs

hello assalamualaikum sume..so,hari ni da msuk hari ke 30 kira hari terakhir dan topik terakhir la utk CABARAN 30 HARI yg aku start sebulan lepas..hehe..n topik utk hari last neh, "gmbar anda hari ini + tiga bnda baek yg berlaku dlm masa 30 hari yg lepas"..ok,1st skali gmbar aku..

hoho..stop2,sape2 nk mngutuk ke ape,dlm ati dah ye..hoho..ni pun aku pkir 7-8 kali nk letak ke x..haha..

so,next, tiga bnda baek yg da jdi dlm masa 30 hari yg lepas :
  1. Early result utk PNGK aku dpat above 3.00..wlaupun result tu xreliable sgt,tpi Alhamdulillah la jgak..kurang risau aku..hehehe
  2. Aku bleh mnikmati cuti yg agak selesa sbelum aku kena pi training yg mnyeksakan awal bulan depan..hehe..bnda baek tu..
  3. Aku dpat dok umah kak aku makan free,internet free..hehe..xyah aku pkir2 bil dah.. =p
jdi,tu je la utk topik terakhir neh..actually xde bnyk mna benda baek jdi pun..aku pkai tulis je..hehe...ok la,akan dtg tgk la maye aku join ape2 challenge lagi..ok,chiow~~

Wednesday, May 25, 2011

Day 29 -SoMeThinG YoU CouLD NeVer GeT TiReD oF DoinG

hye sume..assalamualaikum..huhu..topik ni sptutnya kelmarin ek..tpi atas beberapa faktor,aku xdpat nk update..huhu..jdi,hari ni aku cover topik kelmarin la ye..ok,topiknye "sesuatu yg anda xkan boring buat"...


okeh,menda yg aku xkan boring buat mesti la hobi aku kan..maen game..haha..aku da mula start maen game sjak drjah satu agy kot..da lma sgt kira bleh kata maen game neh sbhagian dari aku la..mna bleh boring..hehe

eventhough,mmang akan ada la game yg aku boring nk maen, tpi game ade bnyk kot kat dunia neh..so,xde msalah nk tukar men game laen..hehe.. owh,n gmbar kat atas tnjuk maen game guna joypad, tpi aku maenly maen game kat pc/ laptop eh..xde joypad..huhuhu

so,tu la jwpan aku utk topik neh..korang nk pkir ape lntak la..da hobi aku nk wat cmne..huhuu

Sunday, May 22, 2011

Day 28 - In tHiS paSt MoNtH, wHaT HaVe YoU LeaRneD?

"apa yg anda dah blajar dlm masa satu bulan lepas?" hoho..itu tjuk utk arini..bfore tu,.salam sumer..hehe..wlaupun xrmai mna pun bca blog aku neh..tpi aku trus menaip la jgak..

so,ape yg dah aku blajar dlm msa sbulan yg lepas neh?? hmm..sbulan yg lepas mksudnya start dari time aku da nk abes exam smpai skrng la..tpi most of sbulan tu,da cuti da la kot..

aku rasa apa yg aku da blajar spnjang msa tu, xbnyk..aku cuma blajar d0k sorang2 dlm rumah..haha..sbb aku dtg kuantan utk cuti neh..kat umah kak aku..akak aku kat umah mak mentua dia,tpi xjauh pun dgn umah dia..tpi,pape pun aku still tnggal sorang kat umah dia la..tnggal sorang neh aku sket2 blajar jdi rajin sikit la..da sorang2,aku basuh baju sendiri, aku masak nasi n lauk sendiri (sdap la bgi aku), aku tukar cadar bilik (skali je pun), n lain2..snang ckap,bnyk aku wat sendiri la..kalo slalu dok umah aku xbuat pe pun..neh baru merasa buat keja umah sendiri..haha

jdi,tu lah menda utama yg aku blajar dlm masa sbulan lepas..korang?? ape korang blajar?? huhu~~

Day 27 -WhaT kiNd oF peRsOn aTTracTs YoU?

ok,utk topik arinie "org jenis cmner yg menarik perhatian anda?" hoho..actually topik ni mcm opposite sket dgn topik hari ke - 18..nk baca klik SINI..huhu..so,yg attract aku tuh yg opposite dgn topik ke - 18 tu la..

basically, aku gtaw balik la.. for pmpuan, aku tertarik pada yg sopan santun..tpi xsopan melampau2 xpe..ckup la asalkan dia taw malu da le..xwat prangai xsnonoh dpan org rmai..pastu plak,aku tertarik pada yg cumel la..trus trang neh..xbohong ekk..haha..aku memang la xkisah kalo kureng cumel sket pun..tpi,kalo cumel tu bonus la..kui3..pastu..lain2 tu mcm,xboros, pndai urus diri n lain2 la..

utk lelaki plak (aku bukan gay), aku tertarik kalo laki tu suka tolong mmber..satu kpala dgn aku, nk pi kluar mna2 ke, mesti ajak..pastu,xberkira sgt psal pape pun..kalo ader yg sama hobi dgn aku,lagi bonus tu..huhu..igt,bukan gay ok..utk buat kawen der..hehe

so,gitu la citernye..xperlu ulas lanjut..in short sume yg aku tertarik tu apposite dgn ape yg aku xsuka cm dlm post neh Day18

Saturday, May 21, 2011

Day 26 - A pHoTo oF SomEwHeRe YoU WaNt To Go

salam sumer..hehe..meh2 baca post aku yg xseberapa neh..aku nk cita bout gmbar tmpat yg aku nk pegi..hehehe

jeng3..mna neh??hehe..ni lah TOKYO..kui3..tmpat yg aku nk pegi tu JEPUN la..hehe..da lma aku kempunan nk ke JEPUN neh..xtercapai agy..dari skolah dlu kot dok cita2 nk pi dgn mmber..hehe..tpi aku bukan nk ke TOKYO je la..bnyk agy tmpat..

aa..yg ni kat KYOTO..huhu..cam best kan kalo vacation kat umah blakang tu..cube korang bygkan~~~
haha..excited plak aku.. =p


so,cmne? korang ader minat gak nk gi JEPUN? kalo minat komen lerr..hehe

Friday, May 20, 2011

Day 25 - WhO aRe yoU?

salam sumer skali..hehe..harini topiknye "siapakan anda?" hoho..aku adalah aku la..kui3..

  1. Aku adalah anak mak n ayah aku.
  2. Aku adik kepada dua kakak aku.
  3. Aku abg kepada lima adik2 aku.
  4. Aku seorang student UPM.
  5. Aku seorang Muslim.
  6. Aku seorang gamers.
  7. Aku neh Askar Wataniah.
  8. Aku a.k.a. Tera
  9. Aku seorang lelaki
  10. Aku adalah aku..hahaha
haha..inilah aku..maybe ada agy kot tpi xpkir plak aku..kui3..

Thursday, May 19, 2011

Day 24 - A pHoTo oF soMeThiNg tHat MeaNs a LoT tO YoU

salam sumer..so,topik arini "gmbar sumthing yg bermakna utk aku"..hohoho..going on......


hoho..yg paling bermakna utk aku msti la mak n ayah aku..hehe..xde gmbar sebenar ok =p

nape paling bermakna?? suma org taw kot..common sense la..mak bapak besarkan kita,cari duit nk bgi kita idup,bgi kita blajar..da tu mak plak dlu2 mngandungkn kita..usung perut sana sini 9 bulan 10 hari..seksa oo..syukurla mak bpak kita yg da lhirkan kita,jga kita mkan minum suma..ksihatan..huhu..

so,hargailah mak bpak anda~~

Wednesday, May 18, 2011

Day 23 - 15 FaCts aBouT YoU

hello assalamualaikum sumer..kita bertemu lgi hari dlm~~~~ haha..cabaran hari ke - 23..kui3..so,topiknya hari ni,  '15 fakta tentang aku'..hoho..fakta2 plak..kalo mitos bleh x? lagenda ke psal aku..wakaka..ok2,continue ek..15 fakta tentang aku :

  1. aku mix blood chinese + malay..satu fakta yg xdpat diubah..hoho
  2. aku suka maen game..hoho..fakta penting tu..catit2..
  3. aku tgh study degree kat UPM serdang skrng.. (oppss)
  4. pda msa aku tgh taip neh,aku xde duit lngsung..hoho.fakta tuh..
  5. aku ader 2 bpak, 3 mak, 5 adik, 2 kakak..bleh gitu? wakaka
  6. aku seorang muslim..tu fakta terpenting tuh..
  7. laptop aku yg aku tgh guna neh brand Lenovo G460..haha
  8. aku lahir pada 0x Mac 19xx ...hohoho
  9. aku suka sambal ikan bilis..sama ada yg aku buat atau family aku buat..haha
  10. nama Tera tuh adalah nma pnggilan aku dekat UPM shaja.. =P
  11. aku suka join aktiviti kebudayaan..zzzzzZZzzz..
  12. skrng neh,aku tgh lapar sgt.. kui3..sape2 tolong masak~~
  13. utk sementara wktu,skrng neh aku kat umah akak aku dkat kuantan..
  14. aku seorang askar wataniah a.k.a. PALAPES kat UPM
  15. ini fakta agak penting neh..aku single~~~ hahahaa..ngarut je..
ok la,tu la 15 fakta2 penting tentang aku..haha..renung2kan dan selamat beramal~~

Tuesday, May 17, 2011

Day 22 - A leTTeR To SoMeOnE wHo haS huRt YoU ReCentLy

ok,topik hari ke 22,aku kena tulis surat utk org yg sakitkan ati aku baru2 neh..huhu,,yg neh susah sket la..aku neh jarang nk sakit ati dgn org..haha..nk tulis kat sape ek..ok2..tulis je la..haha

Kepada kamu,
         Mcm mna idup kamu skrng? Org kat sini sihat je.. Org hrap kmu pun sama je.. Psal hal kita dulu, org harap kamu bleh lupa slow2 la.. Walaupun kamu da maki n mengata org mcm2 kat blog kamu tuh,jgn risau, org x berdendam sikit pun..Org maafkan kamu.. Org cume nk kamu hepi je dgn idup kamu.. N lastly, org mintak maaf la salah silap org kat kamu..
                                                                                                                      Daripada Tera Sengal. =P

Monday, May 16, 2011

Day 21 - A pHoTo oF SoMeThinG tHaT MaKeS YoU HaPPy

hello sumer..salam sjahtera..hari ke - 21 sudah CABARAN aku neh n topik arini plak "gmbar sesuatu yg wat aku hepi"..hoho..ape menda yg wat aku hepi tu ek..hehehe


haha..ape neh?? duit la..duit buat aku gembira..hehehe..eh,jgn kata aku gila duit plak..huhu..bukan ape,kalo aku ade duit bnyk neh,snang idop aku,xbnyk msalah..

kalo aku ader duit bnyk,senang la id0p aku kat uni neh..xpyah aku nk mntak duit kat mak bpak aku dah kalo duit aku xckup..siap bleh bgi duit lgi kat mak bpak aku..huhuhu..pastu plak,bleh la nk blanja mmber2 slalu..yela,duit bnyk nk kisah ape..huhu

then,kalo ader time bleh aku gi wat haji dgn family aku skali dgn duit tu..elok la kan da family aku pun xde sape agy pun pegi haji...

pastu plak,dgn duit yg bnyk neh,bleh la aku beli ape je aku nk..xde mntak2 kat mak bpak or kakak aku dah kalo nk pape..hoho...best2..gumbira ati aku..wakakaka

so,tu la yg buat aku hepi..DUIT..igt ek,aku bukan gila duit..wakaka~~

Sunday, May 15, 2011

Day 20 - ThE MeaNinG BeHinD YouR BLog NaMe

salam sumer..ok,ini topik utk 15hb ye..aku terlmbat sket..sori la sbb ader certain reasons la aku xupdate on time menda neh..

so,topiknye "mksud disebalik nama blog aku"..hmmm, EVERYTHING BY TERA..ape mksudnya?? kalo translate bhasa melayu maksudnya "segala-galanya oleh Tera" lebih kurang cmtu ler kan..jdi,kira ape yg aku nk tulis dlm blog neh smuanya original dari aku la..dah oleh aku kan..hoho..kalo pun aku nk amek mklumat dari mna2 website,aku akan taip sendiri wat ayat aku la..da sbb oleh aku..hoho

so,cmtu la mksud disebalik nma blog aku neh..xde special pun..direct je mksud die..xde kias2 ape pown...hehehe

Saturday, May 14, 2011

Day 19 - YouR RefLecTioN iN tHe miRRoR

hye sumer..so, arini ialah hari ke-19 cabaran yg aku wat..topik arini "diri aku dlm cermin" ?? weh,topik pe neh..xpham aku..huhuhu..kalo nk sruh letak gmbar yg tngkap dpan cermin,sori la aku xpernah plak tngkap gmbar dpan cermin..haha..

so,aku nk skip la topik neh..bleh x?? sbb xpham la.. kalo korang pham,komen2 la bwh neh bgitaw aku..nnti aku edit balik kalo korang ader cadangan bernas..hohoho

CHIOW

Friday, May 13, 2011

Day 18 - 5 tHinGs tHat iRRiTaTes ME aBouT oPPoSiTe/SaMe SeX

ok..smbungan hari ke lapan belas..huhu..pt0tnya neh post utk kelmarin (13hb),tpi blogger xleh bukak smlm,so aku pun xupdate la kelmarin..huhu..topik neh laen mcm sket..huhu..aku p0n xtaw agy nk taip ape neh..huhu..aku taip je la apa terlintas..hehehe

ok,1st aku start dgn yg sama jantina dulu la ek..hehehe..so,5 menda yg buat aku sakit ati kat org sama jantina :
  1. PERASAN BAGOS..hoho..aku benci btoi laki jenis cmneh..jnis igt dia igt dia bgus sgt smpaikan org yg dia xrasa xsebagus dia,dia xmo cmpur lngsung pun..ckap pun dia wat cm tgh ckap dgn tunggul jer..geram btol aku..haha
  2. PENAKUT MELAMPAU..ni satu agy aku xsuka..da la laki,PENAKUT plak tu..mksud aku bukan la kena berani je..tpi,xyah la nk tk0t sgt..smpai nk tido sorang dlm bilik pun xmaw..adess..kalo ye pun kena bukak lmpu..huhu..nk gi tndas pun takot..nyampah btol aku..pmpuan p0n brani agy kot..
  3. LEMBUT MELAMPAU..wakaka..ni memang jelas2 la..aku SGT xsuka lelaki yg "lembut2" neh..eh,jgn pkir diskriminasi plak...aku xkisah kalo jenis lembut sket2,sensitif sket2 xpe..neh smpai nk lembut2 dgn gaya tgn agy jln pun da mcm pmpuan,pastu wat plak gedik2 cm pmpuan..eeiiiii..geli den..haha..serius aku nyampah giler kot..senang kata PONDAN la kan..haha
  4. SUKA MENGARAH.. laki jenis ni pun aku xsuka gak..kalo dah dia memang hebat n berkarisma kaw2 pnyer xpe aku xkisah nk arah2 org..tpi neh da la diri sendiri pun xbtoi,keja pun buat xpernah btoi,org len arah dia xmaw buat..tpi time dia lead sumthing,mengarah org bukan maen dahsyat..
  5. BUAT BODO BILA ORG CKAP..perrghh..yg ni aku paling xtahan la..org tgh ckap dgn dia,dia bleh wat bdo je..wat xtaw je..SENGAJA plak tuh..adess..pnas aku..huhu..kdang2 tu org jnis ni da pndai kan,nk tnya dia psal soklan pape ke nk suruh dia tolong,dia wat bodo je..fuhh..menyampah giler beb..rasa nk sepak2 je kat situ..haha
so,next we go to girls, opposite sex..hehe.ape ye yg aku xsuke kat pmpuan neh??? tgk bwh :
  1. JALAN MENDADA..hoh,yg ni aku xtahan la tgk..bila jln je dada tu kalo bleh nk angkat tnggi2..ala,mcm boss2 dlm drama tu..tpi tu laki xpe la..neh pmpuan wat cmtu..nmpak sgt la nk tayang ASET tu..fuhh..tunjuk2 ASET sana sini,pastu bila kena rogol nk trauma xabes2..sepak kang mmpus..haha
  2. SANGGUP ABES DUIT UTK SHOPPING..ni pun aku xsuke..dah la duet xde,pastu ader sale plak kan mmber2 ajak pegi..PEGI je..SALE pnyer psal kan..duet abes pun xkisah..pastu mintak kat mak bapak..adoiii..mnympah aku..kalo memang btoi2 perlu shopping menda tu xpe..ni menda dah ade belambak2,pastu nk jgak lagi wlaupun xde duet..tudung da ader seratus da nk beli lagi..bju da berpuluh2 psang nk jgak lagi..ksut bnyk nk jgak yg baru...huh,geram aku.. =p
  3. MCM LAKI.. aku xsuka la pmpuan kalo jnis cmneh..dia pnya prangai mengalahkan laki..kalo kasar sket2 xpe la jgak..neh smpai memang kaw2 btol cm laki pnyer..ksar tulen pnyer..adess..xtahan aku tgk..
  4. MAKAN XABES..pmpuan slalu kan beli pape nk makan,pastu xabes??aku slalu tgk cmtu la..aku agak xsuka la jnis cmni..bazir la..sbb aku kalo makan slalu la abes..jarang2 xabes...kalo xleh sgt2 pun bgi mmber la..tu pun jarang sgt2 la..tpi,pmpuan neh aku tgk,da taw diri tu xleh makan bnyk tpi beli makanan bnyk kott..pastu xabes tnggal cmtu jer..haisshh..bazir2..
  5. GELAK MCM B***..haha..kan da kena censored..huhu..aku rasa nk pelempang je kalo jmper pmpuan cmneh..tawu la nk gelak pun da kelakar sgt..tpi igt la korang tu pmpuan,gelak slow2 da la..neh kalo bleh gelak nk bgi sume org dgr...laki pun xgelak cmtu kot..serius kalo aku kejam lebih sket aku da pegi pelempang dah..haha..nasib la aku neh baek..kalo x,bnyk da kot makan pelempang aku..hehe

so,tu je la kan..5 utk lain jantina,5 utk sama jantina..huhu..serius ckap pening aku pkir nk wat post neh..ader dkat sejam lebih jgak la aku dok pkir..haha..ok la..chiow


 P/S : maaf atas bhasa yg maybe agak kasar sket.. =_=

Day 17 - HoW yoU hoPe YouR fuTuRe WiLL be LiKe

hye sumer..sori la..post hari ke 17 neh pt0t nya dua hari lepas pnyer..aku dah post dah aritu..tpi nth,tiba2 aku check balik bleh hilang plak..maybe ada kena mengena dgn blogger punya maintenance kot..aku memang sure sgt aku dah post aritu..haisshh..

so,aku ulang balik la.."mcm mana msa depan aku yg aku hrapkan"..hoho

ok,1st skali aku harap in the future nnti aku seorang yg berjaya sgt2..ade company beso gitu..hehehe..kaya raya,umah cm istana, keta berbijik2..hoho..da bnyk duet tu bleh la aku pi haji dlm seratus kali ke..hohoho

ok,lpas dah ade duet berlambak2..aku nk kawen la..ni of course la..sapa xmaw beb..hehehe.. aku nk kalo bleh isteri aku tu seorang yg solehah,penyayang n setia..huhu..pastu nk la kot anak dlm 10 org..wakakaka..gurau jerk.. (kang sume xnk jdi bini aku =p)..huhu..lastly,aku harap aku kawen skali je bhagia smpai ke anak cucu..huhu..

so,dua ni je menda yg aku btol2 harapkan dlm FUTURE aku..tpi xtaw la kan..aku rancang je..angan2 je..berharap je..tpi kan, Allah yg tentukan btol x???huhu..ok then..chiow

Wednesday, May 11, 2011

Day 16 - YouR vieW on HoMoSeXuaLitY

ok,so arinie aku nk cakap psal HOMOSEXUALITY..waa..cmbest neh.. ape menda tu?? HOMOSEXUALITY neh mksudnya hubungan sejenis la..laki dgn laki or pmpuan dgn pmpuan..hohoho..atau bahasa yg bnyk org pham, GAY n LESBIAN..hehe





GAY

LESBIAN

so,pada yg berkenaan,best ke HOMOSEXUAL neh?? aku kureng pham la ape bestnyer..bgi aku,lesbian n gay neh bodo la kot sumer..tak pun maybe citarasa yg amat2 pelik..hoho..aku rasa daripada berhubungan sejenis,best lagi hbungan lain jenis kot..hehehe

tpi,aku rasa sesetengah dari diaorng neh jdi cmtu sbb msa lampau kot..kadang2 tu ader yg da terlalu xpercayakan laki(kalo dia pmpuan) n pmpuan (kalo dia laki)..yela,sbb da bnyk dikecewakan..so,diaorng2 neh pun beralih la kepada yg sjenis..sbb kononnya yg sejenis neh lagi pham diri diaorng daripada bf/gf diaorng dlu yg kecewakan diaorng..huhu

tu satu sbb..ader jgak jdi cmni sbb terpngaruh dgn kwn2 yg sememangnya dah lesbian/gay..huhu..awal2,rapat2 dgn die,slalu berdua dgn dia je..pastu mula merayap2..last2 terpengaruh la diaorng neh..huhu..kcian2..

so,pada lesbian2 n gay2 skalian (kalo ada la yg dok baca neh), insafla..berdosa hubungan sejenis neh..smpaikan Allah terbalikkan sebuah negeri sbb hubungan sejenis neh..nk tnjuk betapa berdosanya tuh..huhu..ok then.. Renung-renungkan dan, selamat beramal..~~

Tuesday, May 10, 2011

Day 15 - SoMethinG yOu doNt LeaVe tHe HouSe WithOut

hello sumer pembaca.. topik CABARAN arini plak ialah 'barang yg anda akan sentiasa bwk bila kluar umah'.. hoho..so,ade la 2-3 barang yg aku memang xtnggal kalo kluar..xde la bnyk...kalo pmpuan laen la kan,satu handbag penuh mcm2 barang..hehehe..

hoho..ok,first skali of course la handfon aku..sbb pe? yela,kot2 ader org nk contact hal2 penting ker..skrng ni kan handfon ni bukan lagi satu 'kehendak' lagi dah..skrng ni handfon ni satu 'keperluan'..huhu..handfon aku mcm yg kat atas ni la,tpi buruk sket..da calar2..hehehe..

then,mesti la dompet kan..mna leh kuar xbwk dompet..dlm dompet aku tu mcm2 ader..menda2 penting tuh..resit2 la,warranty,kad atm,duit, IC aku, kad tentera aku n mcm2 lagi la..fuhh..kalo xbwk tu,xsnang ati aku beb..hohoho..lagipun,kalo xbwk dompet,kang xpsal2 polis tahan ke dia igt indon, sbb xde IC..haha..

so,aku rasa dua menda nie ja yg aku wajib akan bwk kalo kuar umah..yg laen ada jgak,tpi kdang2 je aku bwk..huhu.. ok,tnggu topik esok lak ye..hehehe

Monday, May 9, 2011

Day 14 - A TV ShOw You'Re CurrEntLy AddiCteD tO

hye sumer..entri yg sgt pndek utk arini..utk topik neh,aku kena skip la..sori sgt2 ekh..sbb aku memang da berbulan2 xtgk TV neh..setahun da ape..huhu..so memang xde la TV show yg aku ketagih nk tgk..nk tipu korang xbaek plak kan2??? so,aku skip la topik ni tpi aku wat jgak entri..hehehe

P/S : topik esok OK (^_^)

Sunday, May 8, 2011

Day 13 - YouR vieWs oN DruGs aNd aLcoHoL

hai sumer pembaca..wakaka..(mcm rmai je pmbaca aku)..arini punyer CABARAN bertjuk 'pandangan anda tentang dadah dan arak'..huhu..common sense la kan dua menda tu memudaratkan..tpi,kalo yg da suke tu confirm xmo ngaku kan. =p


so,menda kat atas ni la yg org pnggil DADAH...dadah ni memang la bahaya kan,tpi kita prlu gak dadah ni utk ubat2 kita..kalo xgune dadah ni,memang time korang pening kpala rsa cm nk hmpuk je la kpala..yela kan,da xde panadol..huhu..da tu plak,psakit yg nk dibedah tu,memang confirm2 mati sume..yela,da xde anesthetic maw xsakit giler2..

tpi,mcm biase la..bnda baek cmne pun,ttap akan ada org slah guna..dlm kes dadah ni,msti la 'MAT PIT'..(org kat skolah aku pnggil)..ape tu mat pit? haaa,tu la 'doktor2' yg tak bertauliah bwh jmbatan nuh..wakaka..aku pun xpham ape sdap sgt cucuk2 tgn tu..huhu..pastu plak sdut2 la smpai bdan kering..haishh..bnyk agy kot menda2 best diaorng bleh try..ni nk try jgak DADAH tue..


ok,yg ni plak org pnggil ARAK..arak neh memang sah2 la xleh minum..org Islam sume taw kan, Allah sendiri larang minum arak neh sbab memabukkan n memudaratkan..saintis sendiri pun da wat kajian yg arak neh xbaek utk kesihatan..tmbah2 kalo da yg ketagih arak tuh...ARAK tu AIR KENCING SETAN kan?? tuh2,korang tgk arak kat atas tuh..ade gak la warna cm AIR KENCING..wakakaka..tpi kan,nape ade org nk minum ek? yg Muslim2 tuh?? sedap sgt ke? cube compare dgn TEH O AIS LIMAU (air feveret aku..hehe)..aku rasa cm air feveret aku je sedap lagikk..hahaha..

tu je la pndangan aku..jadi,korang2 yg baca neh,jauhkan diri dari menda2 neh ek..yg rasa nk cube2 tuh,xyah la cube2.. kalo nk arak jgak,tnggu msuk syurga nnti..hehe.. Allah da sedia arak baekkk pnya..lagi best n lagi sdap bebbb..huhu.. ok la, rnung2kan dan slamat beramal~~

Saturday, May 7, 2011

Day 12 - youR cuRRenT reLatioNshiP, iF siNgLe disCuSs hoW siNgLe LiFe iS

assalamualaikum !!! so, utk topik CABARAN arini, aku akan cite status aku skrng la..single ke, taken ke, duda ke..haha..


yaaa..gmbar di atas dah cukup menjelaskan status aku skrng..hohoho..SINGLE lagikk..xde trikat dgn sape2 skrng..n bgi aku la,skrng neh aku nk pkir btol2 la kalo nk de hbungan p0n..kalo bleh aku nk hbungan tr0s smpai kawen..

so,aku rasa hidup SINGLE neh ada pro n cons die la dlm id0p aku...yg PRO nyer :

  • LEBIH KEBEBASAN..yg ni ader nmpak sket la bezanya single n taken..kalo ade psangan tu, kdang2 ade benda kita nk wat tpi xleh nk wat sbb pasangan xsuke kan..sayang la katakan, xkan nk bgi dia marah..huhuhu
  • JIMAT DUIT.. yg ni pun agak ketara la bezanya bgi aku..time bercouple, duit nk pkai bnyak..topup lagi, nk kuar dating agy confirm2 kena blanja (tpi ade gak aweks jnis guna duit sendri )..nk beli hadiah la lagi..mcm2 la..senang kata duit abes utk insan tersayang la kan..huhuhu
  • TAK SERABUT KEPALA.. kalo ade makwe, sure kite akan slalu pkir psal die..dah makan ke,sihat ke x, watpe skrng neh..kena plak kalo die wat prangai, memang kpala neh xde menda laen la nk pkir kan..asyik pkir die je..kalo malang sket, die wat prangai time2 exam..huh, memang srabut kpala otak nk pkir..hahaha..
  • KURANG KOMITMEN..bila dah xde makwe, kurang la komitmen kita..mksud aku, kurang la menda yg kita perlu pkir kan..mcm,kalo ade makwe, pagi2 kena msj good morning, mlm2 kena call bfore nk tido..ari2 kalo bleh kena msj..at least tnya khbar kan..ujung minggu plak kena kuar date dgn die..so,bnyk komitmen la..jdi,id0p SINGLE neh memang mengurangkan komitmen dgn bnyk..
strusnya CONS plak :
  • BOSAN SKET..sbb pe bosan? ye la.xde nk msj sape kan..henset pun rasa cm xde gune,cm nk jual je rase..haha..pastu,ujung minggu plak xde mende nk wat,tido je lam bilik..ye la,da bosan tahap gaban kan..huhu
  • SAKIT ATIN TGK COUPLE LEN..haha,yg ni kdang2 la jdi kat aku..huhu..yela,kite tgh SINGLE..pastu tgh jln2, jmper plak satu COUPLE tgh wat SWEET lebih plak..adess..trasa jgak sket..haha..JELES la sbenarnya..sakit ati tu xkot..haha
  • XDE ORG NK BAGI DORONGAN..dorongan ape? yela,time2 nk exam ke or ade ape2 happening ke, yg ade awek, sure awek akan bgi skongan kan.. "Bie,wat elok2 ye test japgi..i know u can do it"..wakaka..gitu la contohnyer..hahabila dah gitu,smngat la sket kan nk jwb exam..huhu.. of course la,xde awek pown, ade mak bpak n kwn2 nk bgi smngat..kira ok gak la tu..
so,tu je la kot..PRO agy bnyk dari CONS..yela,sbb aku da xtaw nk pkir ape..haha..jdi,renung2kan dan selamat beramal~~

Friday, May 6, 2011

Day 11 - WhaTs iN YouR maKeUp baG

waaa...topik arini akan sgt pendek sbb aku lelaki..hahaha..so xkan la aku ade makeup bag kowt...hehe

so,memang sgt pndek la..ni je utk CABARAN arini.. =p

Thursday, May 5, 2011

Day 10 - A pHoTo oF YouR FavoRiTe pLaCe To eaT

hello!! assalamualaikum sume.. skrng aku dlm bas on the way ke umah akak aku kat kuantan..hehe.. baru je bertolak dari hentian puduraya..

so,hari ni punyer CABARAN tjuk dia gmbar tmpat aku suke makan...hohoho..so,sbb kan aku MAINLY dok kat uni,jdi kiranya tmpat yg aku suka makan kat uni aku la ek?? jdi kalo gitu,tmpat yg aku paling suka makan tmpat ni la :


yaa..ni lah PUTRA FOODCOURT..haha..tmpat yg paling dkat la dgn kolej aku..so,tmpat mna lagi aku nk makan..sini je la..nk makan kat laen jauh bro..moto lak xde..hehehe

dlm gmbar tu sbahagian je dari foodcourt neh..ade bnnyk agy kedai len..tpi,kdai feveret aku xde dlm gmbar kat atas..haha..xsmpat tngkap =p

bgi aku makan kat foodcourt neh agak menjimatkan la..sedap la plak tu..menu dia mcm kdai2 biasa la,standard la..nasi goreng2,tomyam,sup,daging,ayam,ikan n etc2..haha..and kat sini gak ader MARRY BROWN & COOLBLOG..hehe..COOLBLOG tu bar je bukak dlm sebulan cmtu kot..(aku xpernah beli pown)..

so,that concludes this post..haha..speaking lak sket..rasa cm nk tido plak dlm bas neh..haha..tpi,xbest plak siang2 cerah neh nk tido.. =p

OK,Roger n Out

Tuesday, May 3, 2011

Day 9 - A pHoTo oF tHe iTeM You lasT PurcHaseD

aiyoo..utk topik CABARAN arinie,aku xleh nk fulfill spenuhnyer la..sbb aku jarang tngkap2 gmbor nie..n kamera aku pown da rosak..huhu..so,aku letak gmbar gntian je la ek..


so,menda ni la yg aku beli...xde la smpai empat neh..satu je la.. eh2,korang jgn salah pham plak..aku beli bukan nk berjudi ok..aku beli sbb nk wat MAGIC..haha..silap mata gitu..aku ade la bleh wat beberapa trick yg bleh tahan hebatnyer..wakaka..

so,utk arini, tu je kot..topiknyer pun gambar kan..let the picture do the talking~~

1st GIVEAWAY by HAJAR HASSAN

Assalamualaikum n slamat pagi~~~

adesss,aku baru bgn tido tr0s on9..check blog kjap pastu tgk SHOUTBOX ada msj "FiZa:anda ditag skali lagi".. waaaaaa...jhatnya beliau..wakaka~~ kakakku la tu..hehehe..xde la jhat,nk tlong promote blog aku tuh..haha..best gak join neh...




yay! GIVEAWAY neh memang syarat sgt2 senang la..xsusah lngsung huhu..hdiah2 pun bnyk and best..sape2 nk join tekan la banner beliau kat atas..huhu..tpi kan,dah rmai2 giler kot join.. =p

SEKIAN~~~

P/S : opppsss..lupa lak nk tag miss-nadya & Kathy bleh??huhuhu

BEN ASHAARI !!! Aku nakkkkk !!


yaaa..satu lagi GAME aku nk join arini..abg ben punyer game..baru je dia update..kena cepat neh..hehehe...utk abg ben :

KENAPA ABG PATUT PILIH SAYA :

"SEBAB BLOG SAYA NI PERLUKAN PROMOSI LAGI UNTUK DIKENALI RAMAI"

hahahaa..ckupkan 10 perkataan??heheehe..okeh2..tu je syarat penyertaan..ROGER N OUT !!

P/S : Link ke entri abg ben tu kat header beliau di atas..

Day 8 - A SonG To MatCh YouR MooD

sooooooo...topik CABARAN utk arini skali lagi LAGU?? hohoho..tpi len sket dgn DAY 1..sbb kali ni nk lagu yg matching dgn mood aku skrng..(aku rasa cmtu la kot)

aku pun xpasti mood aku skrng...hmmm..ape ye?? ltak je la kann..so,aku rasa2 la lagu yg paling2 describe mood aku skrng ialah lagu :

WALI BAND - CARI JODOH

wakaka..sbb pe lgu ni kena dgn mood aku ekh?? mesti la sbb aku single mingle skrng..haha..nk la jgk awek kan..so,mna2 ibu2, bapak2 yg ader anak cun2 tu,contact la 'saya' ye..hihi..leh wat menantu yg baekkk neh... =p

tu je la kot..xbnyk aku nk ulas topik neh..haha~~

SAGMEN >> IISSHHHKKK..!! AKU NAK HEADER BARU


 haii sume!! arini aku nk join SAGMEN cikgu wan neh..tu pun sbb akak aku tag aku..wakaka..so,aku join je lar..hehe..cmbest la jgak..

so,requirement SAGMEN ni xsusah..just wat entri, gtaw sbb nk header baru n tag 2 orang..tu saje...hohoho..snang kan2??

sebab ape aku nk header baru?? korang tgk sendiri la header aku tuh?? cantikk ke?? wakaka..jgn la bodek..aku taw xcantikk..wakaka..so,aku nk la jgak header yg cool lagi sempoi..hehe..tmbah2 blog aku ni baru lagi,so header tu penting jgak la nk tarik minat org nk scroll ke bwh tgk entri2 aku..the HEADER is the FIRST impression gitu..wakaka..aku nk buat sendiri xreti la plak..kureng kreatif kpala otak aku..haha..

so,utk SAGMEN ni aku nk tag..KYRA and NISA..hehehe

Sunday, May 1, 2011

SyedGraphiX FOLLOWERS BLOG REVIEW

OK,kali ni aku nk join segmen SyedGraphix plak la..cmbest jer..hahaso,requirement2 die :
  1. FOLLOW BLOG BELIAU..ya..sudah2..lme dah..
  2. BUAT ENTRI NI..of course la dah buat..kalo x korang xde la dok baca neh..
  3. SEBAB AKU JOIN..hoh,sbb pe?? sbb segmen ni dia kata nk review blog,nk komen2 psal blog..aku rasa ni peluang baekkk jgak la aku nk improve blog aku n skaligus traffic ke blog aku..wakaka
  4. KOMEN BLOG BELIAU..owh..aku kureng pndai komen2 blog org..aku rasa blog beliau ok je..at least ok la dari blog aku..wakaka..xde bnyk komen la..ok je..
tu je la requirementnye..sape2 nk join,KLIK la banner SyedGraphix atas tu.. =P

Day 7 - YouR DreaM WeDDinG

*Gmbar Hiasan Semata-mata*

Assalamualaikum n selamat sejahtera sume!!! so,cabaran aku utk arini mcm tajuk di atas la, perkahwinan idaman gitu..haha..prkhwinan cmne yg aku nkk?? korang nk cmne?? hoho~~

ok,bgi aku,prkahwinan aku kalo bleh nk sesimple yg bleh la..ni kriteria2 dia :
  1. RINGKAS & SIMPLE.. haa,yg ni aku nk la..prkahwinan aku tu biar sgt2 ringkas n simple je..wat yg mna wajib2 je..akad nikah pastu kenduri kcil-kcilan jer..
  2. TAK MAW BERSANDING.. sbb pe? yela,susah bersanding ni..silap buat kang dosa.. kalo bleh aku xmaw la bersanding..tpi kalo kena jgak,kena check la,xmo ade tepung2 tawar la ape jdah sume..pastu xmaw jgak berhias lebih2 utk bersanding tu,tmbah2 bini aku..dosa tuuu...
  3. BUAT VIDEO.. korang yg otak2 kuning tu jgn pkir pelik plak...mksud aku wat video perjalanan prkahwinan aku la..kalo bleh aku nk wat cm aku tgk fat fesbuk..nk tgk jgak??       klik SINI..xsure korang bleh tgk x..hahaha
  4. AKU NAK MAHAR RENDAH..wakaka..aku tgk skrng neh,mak bpak sume bgi mahar bpak mahal nk mmpos..tgk je bkal mnntu tu engineer ke or keja yg gaji ok sket,nah amek ko mahar RM15k..gile ke gapo..kalo bleh aku nk cari la ibu bapa yg snggup kahwinkan anak dia dgn mahar rendah..mcm hadis Rasulullah S.A.W. , "Wanita yang paling agung keberkatannya, adalah yang paling rendah maharnya" hadis riwayat HR Ahmad, Al-Hakim dan Al-Baihaqi..tpi,xde la aku nk mahar rendah giler..cukup la x mmbebankan aku..ratus2 ringgit xpe la..jgn smpai beribu2..
tu je la kot..aku xde idea da la..hahaha.. perkahwinan idaman aku memang cmnie jer..simple n ringkas..tpi menarik la..and yg penting,ikut cara Islam, insyaAllah....

Day 6 - A pHoTo oF aN aNimaL you'D LoVe to KeeP aS a PeT

ok,strusna utk cabaran arini ye...korang nk tawu ke menatang ape aku nk wat haiwan peliharaan aku???wakakaka.. mesti la...DINOSAUR..hahaha..xde2,gurau je... aku msti la nk menatang neh :


yaaaaaa....itu diaaa!!! menatang yg paling comel di hatiku..wakaka.. FYI, aku neh memang peminat setia kuceng..hehehe..kecomelannya menggugat hati lelakiku..haha..asal je aku nmpak kuceng2 comel di tepi jln,kompem aku stop..haha..men2 dlu jap seminit dua.. =p

bgi aku la,kuceng ni bleh tenangkan ati aku la..tmbah2 kalo kuceng2 jenis lincah and suke men sorang2 tuh..memang sr0n0k tgk..lupe abes msalah..haha..tpi,aku xde la bela kuceng lm umah..mak aku xkasi..haha.. maybe nnti aku ada umah sendiri aku bela la setgh dozen.. haha

so,apa kebaikan bela kuceng neh?? nie dia pendapat aku :

  1. KUCENG NI MENENANGKAN JIWA..mcm aku gtaw kat atas tdi..kuceng ni memang bleh menenangkan seseorang..org wat kajian n resultnya bila sorang2 tu maen or dukung kuceng, tekanan darah dia akan turun and denyutan jantung akan jadi stabil..haaa..tgk tu benefit kuceng neh...baek utk kesihatan..
  2. KUCENG BLEH JADI PENEMAN.. bgi korang2 yg dok sorang tu,aku rasa kuceng ni bleh jdi peneman terbaek la..dikala kebosanan melanda,bleh maen dgn kuceng...haha..tu pun bgi yg minat kuceng la..bleh jgak kalo korang nk tido dgn kuceng..comel je tgk kuceng tido..mcm2 gaya..wakakaka
  3. KUCENG BLEH SELAMATKAN NYAWA KORANG.. mcm mna tu?? haa,kalo korang bela kuceng dlm rumah, at least kalo umah korang msok pncuri ke,umah t'bkar ke ape ke,kuceng tu akan bunyi kuat2 smpai korang bngun..korang jgn igt anjing je bleh wat cmtu..hoho.. kat Jepun ada prnah sorang neh terselamat dari lava gnung brapi sbb kuceng dia kejutkan dia dri tido.. bgus kan kuceng????
  4. KUCENG ITU COMELLLL!!..ni aku rasa bukan kebaikan neh..haha..saja aku nk letak jgak..memang terlalu comel la kuceng neh..aku xtahan tgk kuceng wat muka kcian..comel je..wakaka.. tmbah2 yg kecik2 di zaman remaja (kuceng remaja..=p) mmang comel sioottttt
 tu je la utk entry cabaran hari ni..as a conclusion(eceh BI skett), kuceng neh memang comel n aku kalo bleh nk bela bnyk2 kuceng2 yg comel yg manja..wkakaka~~~

~ ~ CoNfesSioN ~ ~



so,mcm tjuk kat atas,arini aku nk merapu psal "CoNfesSioN"..hehe..korang taw kan confession tu apa?? eh,tpi bukan aku nk ckap psal aku pnya confession taw..jgn korang slah paham plak..haha

so,nk tnya korang2 la,pernah tak korang confess kat sape2?? laki maybe bnyk pernah la,pmpuan kureng sket kot..kalo ada yg pmpuan confess tu memang aku tabik SPRING la..hahaha..tpi aku nk fokus pda confession dari lelaki la ek? sbb aku laki..wakaka

jdi,bgi yg pernah2 confess ni,korang pernah kena reject tak?? kalo yg hot stuff tu maybe xkena reject la kot,yg muka cm longkang tu maybe pernah (cm aku..wakaka)..tpi kan,cara2 korang kena reject pun mesti berbagai2 kan?? ada yg kena reject direct face-to-face..ada gak yg pmpuan tu tr0s wat dono je,xde bgi respon and tr0s xcontact..yg ni agak mngecewakan lebih sket la kan aku rasa..yela,personally aku rasa bek kena reject direct daripada org tu diam ja xkata pape n da xcontact lngsung..sakit jiwa beb !

korang prnah pk tak apsal korang kena reject?? kalo yg ati kering and muka cm tembok China tu,maybe dia xpkir pown kan..haha..xpun yg separa maen2 tu,maybe xkisah sgt kena reject.. tpi cmna plak dgn yg serius thap cipan tuh? yg minat gila babeng kat pmpuan tuh? mesti korang down kan..or at least korang akan pkir la menda tu 2-3 hari...kalo lebih2 tu aku xtaw la..haha..so,jom tgk sket apa antara sbb korang kena reject :
  1. KORANG MUKA CM LONGKANG..haha..yg ni memang satu sbb yg crucial la jgak neh..pmpuan neh kdang2 kata xkisah rupa cmne, tpi diaorng nk jgak yg ensem2..haha..bt0i tak gurls?? huhu..tapi xsmua la..ada yg btoi2 xkisah pown rupa neh..(aku t'msuk kategori ni kot)
  2. KORANG ADA HABIT YG BURUK.. yg ni satu lagi..pmpuan ni memilih sket bab bf/suami neh..kalo korang ader habit bur0k cm merokok ke, berjudi ke, minum arak ke, kaki clubbing ke..sure2 la pmpuan xnk..tpi len la plak kalo pmpuan tu seangkatan dgn korang..wakaka..len cite la plak tu..tpi ade gak pmpuan2 bek yg snggup bgi peluang kat laki utk brubah..hoho..yg ni bgus la.. "Everyone deserves a second chance" kan??
  3. KORANG GELOJOH SGT..yg ni pown satu lagi sbb..korang baru je knal kat fb ke tagged 2-3 hari korang da mintak kapel..gila hape,kompem2 korang kena reject..xyah tnye la sbb pe..haha..pmpuan neh nk cari pakwe sure nk yg diaorng knal btol2..yg diaorng rasa bleh protect diaorng,bleh syg n setia kat diaorng..kalo baru knal 2-3 hari,kompem2 dia xkan kenal korang sedlm tu lagi..so,DONT BE GELOJOH OK~~
  4. POMPUAN TU MEMANG XNK ADE PAKWE..yg ni x dinafikan la..ade jgak pmpuan2 cantek di luar sana yg mengamalkan prinsip "Single is better,Couple brings trouble"..lebih kurang cmtu la..huhu..xleh nk kata pe la kat pmpuan2 cmni..da diaorng xnk kan..tpi,ade jgak yg kata prinsip diaorng cmtu tpi last2 tgk,ade gak boyfren..adesss..yg tu aku xpham.. =p
  5. POMPUAN TU DA ADE PAKWE..haha..korang confess kat minah dah de pakwe,memang la korang kena reject..pmpuan ni setia die jgn maen2 ooo..tpi,ade gak pmpuan jnis player,dah de pakwe pun nk tmbah lagi..haaa,jgn igt xde..wakaka.. kdang2 yg muka bek2 mcm ustazah pun ade jnis cmni..korang jgn xsngka plak..
  6. POMPUAN TU LESBIAN~~ haha..pmpuan lesbian sure xmo kat laki wa ckap lu..korang check btol2 dlu pmpuan tu, latar blakang dia..haha..kdang2 pmpuan yg comey2,lawa2 muka innocent tu,yg tu la lesbian...ish3..syg btol kan?? muka da lawa bleh dpat pakwe mantap, tpi lesbian.. adesss.. aku pown xpham apsal ada yg nk jdi lesbian ni..yg homo pun sama la..ape yg best aku xpaham.. diaorng nk jdi lesbian/homo smpai ke tua ke hape..bdoh btol la..

haa..tu aku bgi ENAM sbb2 korang kena reject..haha..actually da xtaw lagi dah mende..mlas pkir...wakaka..so,korang2 yg kena reject tu,pkir2 la yg mna satu sbb korang kena reject..hohoho..

Saturday, April 30, 2011

1 LiTRes Of TeaRs

ok,awal2 pagi ni aku nk cite psal "1 Litres Of Tears"..korang taw x ape mende neh?? haa,kalo yg xtaw lagi tu,ni tjuk sebuah drama Jepun..


nape aku nk cite pasal drama ni plak?? haa,meh cnie nk gtaw..drama ni adalah satu kisah yg diadaptasikan daripada cerita sebenar..ia mngisahkan tntang sorang budak prempuan umur 15 thun,nama dia Kitou Aya (nma org yg sbenar)..

cite ni mngisahkan mcm mna dia neh,dpat satu penyakit yg dinamakan 'Spinocerebellar Degeneration Disease'...pnyakit ni adalah satu pnyakit dimna satu bhagian kat otak kita yg kawal pergerakan kita, jdi makin mengecut smpai akhirnya ilang trus..bdak ni dpat pnyakit ni la..so,cite ni mnnjukkan kisah idup dia sjak dari mula dia dpat pnyakit ni,smpai la dia mati time umur 25 thun..

apsal aku rekemen cite ni? sbb,cite ni memang bgi aku cite paling SEDIH la prnah aku tgk spanjang idop aku..sedih mmang btol2 sdih siott..spa tgk xmnangis or rasa sebak langsung, memang aku rasa korang xde prasaan la..huhu..mesti ada yg kata aku neh sensitif sgt nk nangis or sebak sbb drama kan??korang xtry lagi,cuba la tgk dlu..

drama ni ada 10 episod je..korang bleh download kat SINI..tpi korang kena register dlu la..kjap je pown..anyway,aku memang rekemen cite ni utk sume la..xkira laki ke,pmpuan ke,pondan ke,pengkid ke,tgk cite ni..yg xsuka drama pun,korang cube dlu tgk..hayati cite ni..cite ni ade bnyk pngajaran jgak..maybe korang bleh blajar something dari cite ni..

tu je la aku nk cite awal2 pagi neh..waakaka..SELAMAT MENONTON~~

P/S : cite ni bukan cite jiwang ok,jgn riso..hehe..

Day 5 - How important you think education is?

yaaa..salam sejahtera sume n salam satu MALAYSIA..huhuhu..so,topik utk arini ialah EDUCATION or bhasa melayunya PELAJARAN..yaa..dari tjuk di atas kta dpat lihat ya khndaknya.. 'brapa pntingkh pelajaran bgi anda?'..lebey kurang mcm tu la kann..


so,aku kna bgi pndapat la ni kan..hehe..pelajaran ek...ye,sperti mna kita tahu,seorang yg brjaya,dtgnya dari? dari ape? dari otak yg cergas dan usaha yg gigih ye..jadi,bgaimana plak dgn org2 yg tidak gigih?apakah mereka tidak berjaya? (wakaka..cube menjadi penceramah plak disitu.. =p)


ok2,back to the point..so,bgi aku la,pelajran ni memang of course la penting..aku rasa,sape2 pun skrng neh akan pkir pelajaran penting kannn..so,meh kita tgk pasaipa pelajaran ni pntingg sgt neh.. (kluaq loghat sket..wakaka) :

  1. SEBAGAI TIKET UTK DAPAT KEJE..yaa...itu point yg paling penting la..mmang paling seswuai sgt la dgn zaman skrng neh..zaman dlu xpa,lepas skolah rndah pun da bleh jdi cekgu..zaman skrng neh,cikai2 mau ada degree..tpi len la plak kalo cita2 nk jdi cleaner or tukang kebun (no offense)..maybe lepasan tadika pun da bley kot..kuang3..so,zaman skrng mmang memerlukan pelajaran la utk idop..
  2. MENCARI ILMU ITU SATU TUNTUTAN..ni bagi yg muslim la..sume taw kot mnuntut ilmu tu mmang da dituntut oleh Allah kan2?? smpaikan mnuntut ilmu ni dikira sbgai berjihad..tu dia aih...smpai mcm tu skali..nmpak tak betapa Allah nk tekankn pentingnya mnuntut ilmu neh..sb tu la setan smpaikan wat mcm2 bgi kita xstudy..btoi kan3???korang nk study,mesti ngantok..msok kelas je ngantok??btoi x??haa..sbb mnuntut ilmu ni dituntut,tu iblis setan kcau..
  3. SEBAGAI TIKET UTK DAPAT BINI..haha..ini mmang pndapat aku la..korang rasa kalo korang bodoh thap cipan ade ke mak bapak nk amek korang jdi menantu??kompom2 tak pnyer kan??kalo,aku jdi bpak pown aku xmaw..len la kalo korang nk wat cm dlm drama ke,lari dgn aweks sbb halangan kluarga..(ecece)..haha,so pnting la plajaran nie sbb mak bpak ni slalu tgk jgak latar blakang pendidikan bkal menantu tu..kalo lepasan tadika je,tr0s reject..wakaka..kalo MASTER ke..pHD ke..bleh la than..hoho
  4. UTK BALAS JASA IBU BAPA..haa..ni pun sbb pntingnya pelajaran..mak bapak kita tu,penat2 lahirkan kita,jaga kita dari kecik2 baby gitu..bukan senang tu..9 bulan lebih dlm per0t mak korang,korang xtaw susahnya (except yg da kawen n lahirkan anak)..jdi,korang nk blas jasa mak bpak korang cmne???korang bgi la kjayaan korang kat diaorng..bgi diaorng bangga,korang dpat DEKAN ke,anugerah akademik terbaik ke..xpun graduate dgn cemerlang pun da ckup..mak bpak korang bkan mintak duit pun..(tpi xmintak pun,korang da keje bgi la jgak =p)..so,blas la jasa mak bapak korang yg mulia tu..lhirkan n mmbesarkan korang..
so,sekian sjalah post aku yg brupa separa nasihat,separa pendapat neh..utk sape2 yg baca neh (kalo ade la),korang renung2kan lah dan selamat beramal~~.. =P

Friday, April 29, 2011

Day 4 - Your favorite photograph of you best friend

yaaa..ASSALAMUALAIKUM sume2..hehehe..hari baru, semangat baru,CABARAN pun baru jgak..hehehe..smbung cbaran aku utk ari keempat,gmbar best fren aku..wahaha..

nma dia nobita(bukan nma sbenar =p)

ok,so ni lah gmbo best pren aku yg kcak la kononnya...hahaha..utk sape2 yg nk ngorat, bleh2...dia ni single lgi..xprnah kapel beb..hohoho..umo 20,mcm aku jgak la..hehe..dia neh hantu game jgak,mcm aku..aku knal dia dari form 1 smpai form 5..

ok2,kbenarannya kat sini,gmbo ni aku 'curik' dari facebook beliau..haha..kantoi mmpos aku..dia ni sbnarnya bfore2 neh xprnh lngsung ltak gmbo dia kat fb ke,fs ke pape pun..just baru mnggu ni aku prasan dia baru ltak gmbar dia stelah brthun2 lmanya..hahaha..elok2 la timing da aku dpat topik ni plak utk cbaran..haha

so,tu je kot aku rase..sape2 knal jejaka kat atas neh,jgn la gtaw dia aku ltak gmbo dia..kena smbelih aku nnti..hahaha =p

Thursday, April 28, 2011

Day 3 - Your idea of the perfect first date

hello guys!!good evening!! hehe..speaking skett..baru abes exam BI tdi la katakn..haha


 so,cabaran utk arinie ialah 'ideal date' gitu..hoho..neh yg paling mncabar stakat neh..ssah bebenor neh...adess...xpernah la plak pk psal perfect2 date neh..hahaha..xpe2,aku cube.. kita tuka mode jiwang la neh..hahaha

so,perfect 1st date ek..aku rsa kena ada mnda2 neh :
  1. makan bersama..ni mesti la wajib kan..hoho..seeloknya kat restoran la..xmo la kat foodcourt mna2 ke..xde feel..haha..(mcm bnyk duit plak)
  2. tgk wayang lerr..cite pe? hoho..ik0t psangan kot..aku maleh pilih2 cite..bior dia je plih yg dia suke..haha
  3. wat mnda2 best..cntoh cm gi men kat game arcade ke..cari game yg bleh men sma2..sweet gitu kan..haha..xpown gi karok ke..(kalo dia kaki karok la)..men boling ke..pape je la yg best2..
  4. sama2 beli hdiah..hoho..yg laki beli teddy ke..yg pmpuan beli jam ke..bgi psangan tu pilih sndiri time date tuh..hoho..sure benda tu jdi bnda penting n bermakna kan2??hoho..
  5. jalan2 kat taman ke ape (kalo ade)..smbil2 smbang2, puji2..xlupe gak kna amek gmbar..hehe..kenangan 1st date tuh..mna leh lupe..haha
  6. wat suprise sket...cntoh la, kalo time makan kat restoran tu, request la lagu utk die..xpun tmpat date tu ade tmpat nyanyi public ke, pegi la nyanyi selagu utk si dia..wakaka..jiwangsss gitu.. =p
errr...tu je kot aku bleh pkir..otak aku da xjalan pk psal neh...hahaha

P/S : tkar balik ke mode biasa.. (^_^)

Tuesday, April 26, 2011

MUMMYLOVERS MENCARI BLOG UTK DIREVIEW


yooo!! bnyk plak post aku arini..haha..tadi aku t'jmpa post kat blog mommy neh..dia nk review blog org ooo..tpi utk blog2 yg follower bwh 100 jer..so,mmang aku neh t'lebih layak la kan2??haha

satu je yg jam sket..adehh..mommy neh swuh ltak gmbo sndiri plak skeping..adess..xletak xleh ke mommy??haha..xpe la,for my blog,aku ltak la jgak..hohoho

hoho..inilah aku.. TeRa..adess..ikotkan aku xmo ltak gmbar aku kat blog neh..haha..


then,aku nk komen plak blog mommy neh..so,mlalui pndangan mata NEWBIE aku neh la..blog mommy neh memang lawa la..nmpak kemas and content2 die tratur..plus agy banner die cntekk..hehehe..satu agy,aku suka lagu kat blog die..1st time aku taw lgu tu wjud...hahaha..bleh than la bestnyer.. =p

tu je kot..nk komen lebih2 aku xpandai sgt..hehe..sape2 followers bwh 100 nk join jgak,silalah pegi blog mommy..tekan je banner mommy atas neh..huhu

P/S : mommy neh nma dia weiyda.. (^_^)

Day 2 - Your favorite movie

yaaaaa!!! hari kdua cbaran aku 'movie kegemaran' !! huhu..best topik neh..bnyk movie aku suke neh..aku bgi la sket ek..haha


yes2 !!ni cite feveret aku la neh..cite ni nk intro sket psal sorang org tua neh, dia neh mcm da bosan dgn manusia2 len la...dgn cara idup diaorng..so, dia akan amek org2 t'tntu yg cara idup diaorng dia xsuka, pastu org tu akan kna uji la dgn org tua neh..cara ujian die KEJAM siottt..hehe..cite ni slalu pmpuan xsuke tgk..haha.. Geli la depa kata..Euuu~~~


haa..yg ni satu lagi..of coz la xleh tnggal yg ni..best kott..hehe..(kipas susah mati harry potter =p )
cite neh aku rasa rmai org taw kot..ksah psai bdak nama Harry Potter..dia ni ahli shir !! baek pnya la, ahli shir jhat nama dia VOLDEMORT..nk taw agy? tgk sendiri la...tpi aku rekemen baca novel dia dlu bfore tgk movie..baru ade FEEL...hehehe


yg ni satu lagi, spe2 minat cita lwn2 msti taw cita nie..gempaK punyer! sinopsis dia cite ni psal skolah kat Jepun, nama skolah tu Suzuran..haa,skolah ni laen pda skolah len..bgunan skolah mcm bngunan terbiar kot..haha..cikgu2 pun xbrani watpe kat student..kat skolah ni,diaorng ada sistem jnis sapa kuat,dia control la skolah tu..so,alkisah dtg la sorang mamat 1st year..baru msuk nma dia Takiya Genji, anak ketua mafia..so, mula la kisah mamat neh nk take over skolah tu..nk taw, tgk la..hehe

wokehhh, tu je kot utk cbaran ari nie..nntikan yg esok pnyer plak ek..hehehe

KeyBoaRd KoRanG Ok??



slamat pagi sume !! bgun2 sume yg mna dok tdo agy tuh..(dri sndiri pun slalu bgn lmbat =,= )
ok,pagi neh aku nk ckap psal KEYBOARD..korang tau kan KEYBOARD tu ape?? msti la tau kan..xkan bodoh smpai thap tu..blogger msti la taw keyboard tu ape kn..

jdi,mcm title post aku neh,korang rase KEYBOARD korang tu ok ke? OK tu mksud aku b'fungsi dgn elok n mantap la..xkisah la keyboard desktop pc or keyboard laptop skalipun..

korang taw x cmne nk check KEYBOARD korang tuh?? kalo xtawu,aku nk ajar neh..yg dah tawu tu,bleh tekan pangkah kat atas tu..hehe..xde la,gurau je..baca2..cara2 nk check ni mudah je.. :


  1. first skali korang bkak pape software yg bleh guna utk menaip..xkisah la notepad ke,word ke..ataupun bleh jgak kalo korang nk check smbil tgh taip entri baru..hoho
  2. lpas tu,korang tekan button Shift kiri dan kanan,srentak n jgn lpas butang tu..JANGAN lepas taw..
  3. then,smbil korang tekan dua2 butang Shift tu, korang type ayat neh 'the quick brown fox jumps over the lazy dog'...haha..mesti korng t'tnya2 sbb ape guna ayat neh..sbb ayat neh ader sume hruf A-Z..bleh je kalo korang nk tekan satu2 huruf kalo xmo wat ayat..haha
  4. smbil korang taip ayat tu,korang tgk la huruf ape yg kluar,hruf ape yg xkluar..makin bnyk hruf xkluar,kira makin tr0k la kualiti KEYBOARD korang tuh..
hoho..amacam??check2..jgn xcheck..hehe..KEYBOARD aku neh pown ade prob jgak 2-3 huruf..siot tol..haha..kalo ade antara korang yg KEYBOARD kualiti tr0k gila tu,jgn la hempok plak KEYBOARD tu..kang xleh la korng nk update blog.. =p

Ok la,tu je post kali neh.. SELAMAT MENCUBA !! (^_^)

P/S : Credit goes to nasique.. ^^

Monday, April 25, 2011

Day 1 - Your Favorite Song

wokehh..da start da nie CABARAN utk aku neh..aiyo..lagu kgemaran ka..
jap2 (termenung jap 2-3 minit)..uisshh..susah neh..aku maen dgr je lagu..haha..

xpe2,aku rase ade lagu yg aku minat..hoho

first skali aku rasa lagu Just The Way You Are..ni bukan versi Bruno Mars pnye, versi Maadi Jane pnyer..korang prnah dgr?? comel sioottt..muda agy plak tu..haha..udah2,lari topik plak aku..so,aku suka la lagu ni sbb lgu ni mmang best,lirik dia pun best..tmbah plak suara Maddi Jane tu..ish3..xtahan aku..merdu siottt..xcya ke? korang dgr la sendiri kat youtube.. neh aku bgi LINK skali kat korang
Maddi Jane - Just The Way You Are

 ni la Maddi Jane (comel x?? =p)

Ok, tu baru satu lgu..haha..aku nk list bnyk2 bleh??bleh la kan2??
hoho..(tdi ckap ssah,skrng mlampau2 plak) so, utk pngetahuan korang, aku ni mnat anime or J-Drama ke..bukan Korea ok..xlyan aku Korea2 neh..haha..jdi, sbb aku minat tu, lgu yg aku minat pun bnyk lagu JEPUN la..J-POP gitu..meh2 aku nk list sket..best2 neh..rugi korang xdgr..haha

  1. Bink's Sake - One Piece Opening Song
  2. 1/3 Junjou No Kanjou - Samurai X Ending Song
  3. Mou Sukoshi by Atsumi Saori - Midori No Hibi Ending Song
  4. Ikenai Taiyou by Orange Range - Hanazakari no Kimitachi e Opening Song
  5. Utauyo!!MIRACLE - K-ON Opening Song
  6. Cagayake!GIRLS - K-ON 1st Opening Song

uihh..dah2..ckup kot bnyk tu..haha..bnyk agy..tpi aku bgi 6 je la skrng..korang rajin2 dgr la..best2 lagu2 neh..lyan je dgr..haha..time study ke ape slalu la aku dgr lgu neh..pkai headphone plak tu..confirm2 org pnggil aku wat bodo.. =p


Ok,tu je la kot smpena CABARAN aku utk hari ni..hoho..eh,esok apa plak ek?? lupe da..hehe..

30 ThiNgS in 30 DaYs


salam sjahtra sume..smbil aku blogwalking sket n edit2 blog sket, aku t'jmpe la satu mnda yg kira baru la bgi aku..ye la kan..aku kan org bru..hehe..mnda ni sprti ape yg diorng pnggil 

Cabaran 30 Hari

ahah! bunyi cm mnarik dh tu..tgh plak aku kering idea nk wat entri kan..aku jmpe mnda neh kat blog cik Nisa..

So,ape sbnrnya cbaran2 tu?? Aku list bgi korang tgk bwh neh :

Day 1 — Your favorite song
Day 2 — Your favorite movie 
Day 3 – Your idea of the perfect first date.
Day 4 – Your favorite photograph of your best friend.
Day 5 – How important you think education is?
Day 6 – A photo of an animal you’d love to keep as a pet.
Day 7 – Your dream wedding.
Day 8 – A song to match your mood.
Day 9 – A photo of the item you last purchased.
Day 10 – A photo of your favorite place to eat.
Day 11 – What’s in your makeup bag?
Day 12 – Your current relationship, if single discuss how single life is.
Day 13 – Your views on
drugs and alcohol
Day 14 – A TV show you’re currently addicted to.
Day 15 – Something you don’t leave the house without.
Day 16 – Your view on homosexuality. 
Day 17 – How you hope your future will be like.
Day 18 – 5 things that irritate ME about opposite/same sex
Day 19 – Your reflection in the mirror
Day 20 – The meaning behind your blog name.
Day 21 – A photo of something that makes you happy.
Day 22 – A letter to someone who has hurt you recently.
Day 23 – 15 facts about you.
Day 24 – A photo of something that means a lot to you.
Day 25 – Who are you?
Day 26 – A photo of somewhere you want to go.
Day 27 – What kind of person attracts you?
Day 28 – In this past month, what have you learned?
Day 29 – Something you could never get tired of doing.
Day 30 – A photograph of yourself today + three good things that have happened in the past 30 days

hoh..tu dia..pnya bnyk..best2, sempoi2 plak cbaran tu..xpa2.. aku shut la cbran ni kiranya..yela, da post ni kira start la kn?? Aku mna taw,aku org bru.. haha
so,korang, korang dan korang join la skali..eh,tpi kalo korang blogger da pro,idea nk wat entri tu mncurah2 ke ldang gndum,xyah la kot..haha..blogger mati kutu cm aku bleh la kot.. =p

My Life’s Story Blog First Giveaway

woo..tgh2 aku blogwalking t'jmpe plak link ke belog sis My neh....cm aku tulih kat title entri neh,sis neh nk bgi hdiah utk org t'pilih !! korang xnk join ke weh??haha..hdiah tu xtaw agy benda apa..tpi kta sis neh,dia nk gi beli hdiah tu kat Vietnam kot xslap aku..ok what..hehe..tringin jgak aku..

So,sape2 yg nk join tu,moh la klik banner comei atas neh..cuba try test tgk..mna taw kot2 ada LUCK ka..dpat hdiah free..kena menaip sikit je pun..

Ok2,bfore aku lupa,aku nk tag 2 org la utk giveaway neh..mcm sis neh sruh la..hehe..so,aku nk tag..


Apa mcm?ok kot ek..hehe..yg len tu,kalo trjumpa entri neh,bleh je join..xmstinya dua yg aku tag ni jerk..

Ape GaMe TerBaEk PerNah KoRang Men ??





So,sbb aku da bosan thap gaban neh,aku nk la wat event yg BEST la kot bgi aku..yela, sbb aku suka men game..korang aku xtaw la..

Event ni aku bkak utk sape2 yg mnat men game,xkisah la game platform ape pown yg korang ader..PSP ke,PSX ke,PS2 ke,PS3 ke,XBOX ke..ape2 je la..Nk join event ni korang kna :


  1. Amek banner kat atas neh yg aku pnat2 buat tpi xlawa..haha
  2. Ltak banner ni dlm entri korang yg bertjuk The Best GAME..link balik banner tuh ke entri aku neh...
  3. Pastu korang bgi SATU je game yg paling best korang prnah men n bgi sbb nape korang rasa game tu best giler babeng..
  4. After that,korang bgi lgi 3 game yg korang nk rekemen utk org len maen..
  5. Last skali,bgi la link entri korang tu kat tmpat komen bwh neh..
  6. Kalo rjin,promote la event ni kat mmber2 korang yg len..hehe
Tu je..snang kan2????sape2 yg minat game tu,join2 la..event aku ni xde hadiah..just kita nk promote game2 yg rkan2 blogger kita xprnah men lagi...bleh bncang2 sama2 kalo sangkut time tgh men..hehehe

Event aku ni nk ltak tarikh ttup ke ek?? Adess..ltak je la..aku bgi smpai 5hb Mei pkul 11:59 mlm..okey??hehehe..ntah la bape rmai sgt nk join..

P/S  : Akan dtg aku wat event ader hadiah plak..tnggu... =p

BerTUAH !!


Hri ni aku sgt2 gumbira n snang ati ! Hohoho..msti korang tertnya2 sbb pe kan2?? Ala,kalo korang xtertnya2 pown,aku anggap korang tertnya2 la..haha

Xde la prkara hebat sgt..just arini aku ader final exam..aku bru je start study 2 mlm lpas..bnyk siot bab nk cover..10 BAB kottt!!adess..naik biol aku..buku da la tebal nk mmpos..

So,aku yg "rajin" ni pun bca la bku yg agak xbpe nk mnarik sgt tu...dipendekkn cite..abeslah aku mmbca...hnya 4 bab..hahaha..mlas siottt..4 bab tu pun bca nk xnk je..

TETAPI...jeng3...msuk dewan exam pgi tdi,aku tgk je soklan2 die..perrghhh....sjukkkkk ati aku...haha..kena jwb 4 soklan dri 6..pstu elok plak ader 4 soklan msuk bab2 yg aku bca tu..WOW! mmang aku bernsib bek..haha..lega ati aku.. =p

P/S : Aku b'sykur la sgt2..haha..Allah bntu jgak aku neh..haha..

Sunday, April 24, 2011

BEN CARI BLOG BARU LAH


Ok, post strusnya, aku nk join segmen brader Ben neh..ape nma..SAYA BARU BUKAK BLOG?
ha'ah..yela tu..mmang btol sgt la aku bru bkak blog..haha

sape2 nk join jgak,click la gmbar brader Ben yg agak macho atas tu.. =p

Brader Ben tnya 5 blog bru yg aku suka..dia ckap senang je..adess..ssah la brader..haha
  1. http://azrijohan.blogspot.com
  2. http://daygkunurhayati.blogspot.com
  3. http://ekahafizy.blogspot.com
  4. http://fendy1302.blogspot.com
  5. http://yayavanderwoodsen.blogspot.com
Pastu plak brader Ben tnya 5 blog lma yg aku suka plak...adess..fenin2...
  1. http://www.benashaari.com
  2. http://fynfantasy.blogspot.com
  3. http://warna-warnihidupaku.blogspot.com
  4. http://namakumasyitah.blogspot.com
  5. http://yanayassin.blogspot.com
Tu je la kot brader Ben..haha..ssah kot nk pilih tu.. =p

P/S : sori la brader,xtaw beza blog bru n lma kot..

BloG BaRu !!

First skali, hello n assalamualaikum utk sume !!

Ok, ni blog baru aku..blog lma dlu da lma lingkup..aku delete da pown..tetiba dapat semangat balik nk berblogging neh..

Sblom tu, aku kenalkan diri aku sbgai TeRa dah la kan..mna dtg nma tu korang xyah tnya la ek??Pnjang citenye..xleh nk pndekkan..

Btw, 1st post ni pendek je..n sori la blog ni xbape nk sempoi agy..nnti2 la aku edit lawa2 sket..malas btol aku..da la tgh exam..
 Mntk tnjk ajr dri sume2 la ek..


P/S : sesaper yg terer thap gaban bab bgi cntik blog neh, bleh ajar aku??  =P
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...